sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Yhteyden muodostaminen hevoseen - kaiken työskentelyn perusta


Olen viimeisen viikon aikana ollut taas picaderossa niin oman Gamillani kuin koulutusheppojenkin kanssa (picadero = neliöaitaus, kulmilla varustettu versio pyöröaitauksesta). Ensisijaisesti ole kommunikoint, toissijaisesti työskennellyt. Tämä järjestys on minulle merkityksellinen. Olen kokenut hienoja hetkiä, jotka ovat nostaneet tunteet pintaan aina onnenkyyneleitä myöten. Yksi hevosista on äärimmäisen herkkä ja nopea nuori tamma, joka saattaa reagoida etenkin uusiin tilanteisiin hyvinkin rajusti. Toinen on puolestaan myöskin hyvin herkkä hevonen, ruuna joka tuntuu etsivän vastausta tilanteisiin vauhtia kiihdyttämllä. Kaikille hevosille haluan kertoa, että ne voivat olla rauhassa ilman, että niiltä vaaditaan mitään mihin ne eivät vielä pysty. Paikallaan levollisena seisominen ja ihmisen kuunteleminen ovat asioita, joita kohti pyrin hevosten kanssa. Herkkä hevonen ei saavuta niitä ilman ihmisen tukea. Jos tällaisille hevosille esitetään liikaa vaatimuksia, niiden varuillaanolo kasvaa ja ne turvautuvat pakoreaktioon sen sijaan, että jäisivät kuuntelemaan mitä sanottavaa ihmisellä on.

Työ jota teen hevosten kanssa pohjautuu aina henkiseen työskentelyyn, ei pelkkiin teknisiin opetushetkiin. Vaikka teenkin ratsukoulutusta, en halua erottaa ratsastukseen liittyvien asioiden opetusta yhteyden muodostamisesta hevoseen. Mielestäni toimivan ja harmonisen ratsukoulutuksen pohjalla tulee olla toimiva, molemminpuolinen kommunikaatio hevosen ja ihmisen välillä. Näin minä tehtäväni näen.

Ratsastuksen perusta on istunnassa ja apujen käytössä. Ei. Ratsastuksen perusta on yhteydessä hevoseen. Molemmat ovat kuulolla, kuuntelevat mitä toinen tekee ja sanoo. Mitä on ympärillä, on merkityksetöntä. Siihen kummankaan ei tarvitse keskittyä. Puhun nyt Ratsastuksesta. On ratsastusta ja Ratsastusta. Ensinmainitussa liikutetaan hevosta. Jälkimmäisessä ratsukko on yhtä aistien toinen toisensa pienimmätkin tunnetilat ja kehon viestit.

Herkkien hevosten kanssa kommunikointi ja työskentely on minua kaikkein eniten inspiroivaa. Näiden eläinten luottamuksen saavuttaminen ilman pelkoon perustuvaa kunnioitusta vaatii paljon henkisiä resursseja ja oman itsen työstämistä ilman oikopolkuja. Se on äärimmäistä henkistä työskentelyä, jossa pelkät tekniikat eivät riitä. Tekniset apukeinot kuten köysi ja ohjasjo-ohjat toimivat apukeinoina meidän vajavaisille reaktioillemme, kompensaatioina hitaudellemme ja hevosia heikommalle fysiikallemme.

Tekniikkaa merkityksellisempää on se mitä ajattelen, mitä puhun, miten hevosta kutsun. "Saat**** kaakki" muuttuu sanoista ja tunteista teoiksi ja ilmentää asennetta ja arvomaailmaa. Tunteet ja arvot  yleistyvät ja muuttuvat osaksi tekojamme. Perkeleet kertovat loppuneista keinoista ja puutteellisista henkisistä resursseista sekä turhautumisesta. Haastavat hevoset ovat opettaneet minulle, että aina on mahdollisuus, aina löytyy uusi tie, uusi mahdollisuus. Kaikki on mahdollista. Kaikki on mahdollista niin kauan kuin jaksaa uskoa. Mustelmien ja rikkoutuneiden varusteidenkin jälkeen löytyy uusia polkuja.

Tämä on pohja, jolta työskentelen hevosten kanssa ja se tullee muodostamaan myös pohjan sille voimauttavalle hevostoiminnalle - tai minkä nimen toiminta lopulta tulee saamaankin - jota parhaillaan mielessäni kehitän. Haluan muidenkin saavan kokea sen tunteen minkä todellisen yhteyden saavuttaminen hevoseen aikaansaa ja sen prosessin mitä se vaatii.

"It is amazing to me how approaching a daily connection with my horses can make such a difference." - Carolyn Resnick


Pystyn ottamaan nykyisellä hinnalla talliini (Teerijärvi, Pohjanmaa) kesäksi 1-2 koulutushevosta. Syksyllä päivittelen hintojani. Tarkoitukseni on rakentaa entistäkin kokonaisvaltaisempi hevosten koulutuskokonaisuus, jossa yhdistyy maastakäsintyöskentely ja tasapainoon pyrkivä ratsukoulutus. Lisätietoja tallini sivuilta sekä blogikirjoituksestani.



Videolla yhden hevosen kanssa koettua taivalta kohti levollista ja tasapainoista yhteistyötä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti