sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Hevonen apuna kriiseissä, muutoksessa ja kasvamisessa

Siitä se idea sitten (taas..) lähti!

Olen innostuja. Kun näin Facebookissa ilmoituksen, että Pollesta Potkua ry järjestää voimauttavan hevostoiminnan koulutuksen, en miettinyt hetkeäkään ilmoittautuisinko mukaan vaiko en. Olin takuulla ensimmäinen ilmoittautuja. En kuulu niihin, joiden on vaikea päättää. Ja koulutuksen aihe kolahti heti. Ja taas sitä mentiin. 

"Toivomme kurssille ammattilaisia, jotka työskentelevät kunnissa, järjestöissä tai yhteisöissä, joissa kuntoutetaan ihmisiä tai joissa muuten vastataan haasteisiin, joita uupumisesta, päihde- ja mielenterveyssyistä johtuva syrjäytyminen tuo tullessaan. Kurssi sopii hyvin työhyvinvoinnin, terveydenhuollon ja ihmissuhdetyön ammattihenkilöille, syrjäytymisen ehkäisyn ja lieventämisen parissa työskenteleville ja sosiaalipedagogisen hevostoimintakoulutuksen käyneille. Sekä kaikille muille, jotka ovat kiinnostuneita työmuodosta, esim. tallinpitäjille, jotka haluaisivat mahdollisesti toimia tulevaisuudessa yhteistyössä. Oma kokemus uupumisesta tai masennuksesta on vain hyväksi, ei välttämätön, niin kuin ei ratsastuskokemuskaan.


Tutustumme hevosavusteisten voimavarakurssien perusteisiin ja teemme matkan omaan sisäiseen maailmaan ja prosessiin. Kurssit perustuvat konstruktivistiseen oppimiskäsitykseen ja kokemukselliseen oppimiseen. Lisäksi osallistujat saavat kokemuksen voimauttavalla kurssilla olosta. Kurssien tavoite ei ole terapia, vaan enemmänkin aikuiskoulutus, jolla tähdätään syrjäytymisen ehkäisyyn ja lieventämiseen. Oppimis- ja muutosprosessia tuetaan sosiaalipedagogisesti toimivan ryhmän, ratkaisukeskeisten harjoitusten, ohjatun jakamisen/vertaistuen, hevostoiminnan ja muiden toiminnallisten harjoitusten avulla." 



Tämä tuntui tulevan juuri oikeaan aikaan. Olen nimittäin jo jonkin aikaa kantanut mukanani vielä hieman hahmottumatonta ideaa, jossa yhdistyvät hevoset ja kasvaminen, terapia ja life coach. Haluan tehdä Tuiken tallista paikan, jossa käyvä ihminen saa niin halutessaan mukaansa enemmän kuin vain ratsastustaitoa. Idea on vielä sillä tasolla, ettei sen käytännön toteutukselle ole nimeä, toimintatapoja eikä hintoja. Tämä voimauttavan hevostoiminnan koulutus auttaa varmasti näiden kysymysten pohdinnassa. Haluan antaa tälle prosessilleni aikaa. 

kuva: Kasvun avaimet ovat ihmisessä itsessään. Hevosen kanssa toimiminen voi tuoda tähän kasvuun lisää voimavaroja.



Miksi juuri hevonen?

Tavallaan ei miksikään ja toisaalta kyllä, ehdottomasti nimenomaan hevonen. Hevonen on minun ideavyöryssäni keskiössä monestakin syystä eikä vähiten henkilökohtaisten kasvukokemusteni kautta. Olen hevosille paljosta kiitollinen. Kiitos.

Hevoseen voi peilata tunteitaan. Hevonen hyväksyy ihmisen juuri sellaisena kuin tämä on kunhan tuo oleminen on aitoa ja läsnäolevaa. Hevosen kanssa oleminen voi opettaa meille läsnäoloa, koska olematta läsnä emme koskaan todella tavoita hevosta. Hevonen voi opettaa meille yhteyttä omiin tunteisiimme. Kaikki tämä tapahtuu kuitenkin vain, mikäli olemme itse ja omasta tahdostamme tässä prosessissa aktiivisesti mukana. Hevonen ei tee meistä ehjiä, mutta hevosen kanssa ollessamme voimme tehdä itsestämme ehyitä. 

Toisaalta miksei mikä tahansa muukin eläin voisi täyttää kaikki nämä kohdat aivan yhtä hyvin. Minulle hevonen on aina ollut eläimistä läheisin. Sen sielukkuus vetoaa minuun loputtomasti. Silti pidän ovet auki muillekin eläimille mitä tulee voimauttavaan hevostoimintaan - tai eläintoimintaan.


kuva: Hevosen kanssa oleminen voi opettaa meille läsnäoloa, koska olematta läsnä emme koskaan todella tavoita hevosta.


Tasapäistämisen kulttuuria vastaan

Olen jo oman lapseni asioihin liittyen törmännyt ajatukseen, että ihmisiä yritetään väenväkisin muokata vallitsevien ihanteiden muotteihin sopivaksi. Tätä keskustelua kävimme myös voimauttavan hevostaitokoulutuksen alkutapaamisessa . Keskustelu herätti minussa paljon ajatuksia, joita pohdin vielä kotonakin. Todellakin, pitääkö kaikkien olla työssäkäyviä, fiksuja, lahjakkaita ja tehokkaita? Onko oikein, että lähdemme liikkeelle tästä vallitsevasta arvomaailmasta ja yritämme pakottaa ihmisiä olemaan jotakin, mitä he eivät ole? Onko kaikkien oltava valtavan valovoimaisia ja suulaita ekstrovertteja ja jos niin miksi? 

Hevonen hyväksyy sellaisenkin, joka on vähäpuheinen, ujo ja arka, samoin sen joka on hidas ja kömpelö. Voisimmeko tässäkin ottaa mallia viisaasta eläimestä nimeltä hevonen?

Haluan ehdottomasti tulevassa hevosavusteisessa toiminnassani - mitä se ikinä tuleekaan olemaan - ottaa huomioon erilaisuuden rikkautena.


kuva: Voimauttavan hevostoiminnan tavoitteena ei ole muokata yksilöä muiden arvojen mukaiseksi. Sen sijaan voimme auttaa ihmistä keksimään mitä kohti juuri hän haluaa kehittyä ja tukea tuota prosessia. 


Kaiken takana on.. hyvä paha RAHA!

Koulutuksen ensimmäisellä tapaamiskerralla käsittelimme muunmuassa hevosavusteisen toiminnan rahoittamiseen liittyviä kysymyksiä. Ilmiselvää on, että tarvitsijoita tässä maassa kyllä riittää. Syrjäytyneitä, masentuneita, uupuneita..hevosavusteisesta toiminnasta eivät asiakasryhmät lopu kesken. Mutta mikä voi loppua kesken, on raha. 

Valitettavasti tässäkin törmätään taloudellisiin seikkoihin kuten kaikessa muussakin kuntouttavassa, hoitavassa, auttavassa tai avustavassa toiminnassa. Ja koska minunkin on elettävä ja elätettävä perheeni, ei pelkkä ihanteiden ja ideoiden kehittely riitä. Joudun miettimään miten hinnoittelen toimintani ja mistä siihen saadaan rahaa. KELA ei tue sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja ratsastusterapiaankin se epää tuen asiakkaalta, mikäli palveluntarjoajan pohjakoulutus ei ole fysioterapeutti tai toimintaterapeutti. Hassua kyllä vaikka kahdella henkilöllä olisi täysin sama ratsastusterapeutin koulutus, mutta toinen on pohjakoulutukseltaan vaikka lääkäri ja toinen fysioterapeutti, vain toisen tarjoamalle palvelulle voi saada KELAsta tukea. Suomen KELA-korvausjärjestelmä ei tue ratsastusterapiaa psykososiaalisena kuntoutuksena vaan vain osana fysio- tai toimintaterapiaa. 

Minulla on kaksi vaihtoehtoa, unohtaa koko juttu tai jatkaa ja etsiä toimivia väyliä. Ajattelin olla tässäkin asiassa sinnikäs ja olla antamatta periksi ainakaan vielä. Ideointi ja kehittely siis jatkuvat. 

- Tuike

kuvat: rgbstock.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti